Wat is een energielabel?
Een energielabel is een certificaat dat informatie geeft over de energieprestatie van een gebouw. Het label loopt van energielabel A (zeer energiezuinig) tot en met energielabel G (zeer energie-onzuinig) en is verplicht bij verkoop of verhuur van vastgoed. Het label is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de isolatie, verwarming, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.
Hoelang is een energielabel geldig?
Een energielabel is na afgifte 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat altijd vermeld op het label. Is je energielabel verlopen? Dan is het van belang dat je een nieuw energielabel aanvraagt.
Meer weten over energielabels? Bekijk ook onze veelgestelde vragen.
Soorten energielabels
Er bestaan zeven verschillende soorten energielabels die je woning of bedrijfspand kan krijgen. Dit zijn ze op een rijtje van meest duurzaam naar minst duurzaam:
- Energielabel A (+ tot ++++);
- Energielabel B;
- Energielabel C;
- Energielabel D;
- Energielabel E;
- Energielabel F;
- Energielabel G.
Waarom een energielabel aanvragen?
Er zijn verschillende redenen om een energielabel aan te vragen. Zo geeft een energielabel inzicht in de energieprestatie van je woning of pand. Door te weten hoe energiezuinig je woning of pand is, kun je gerichte maatregelen nemen om de energieprestatie te verbeteren en daarmee kosten besparen. Natuurlijk draag je met een energiezuinig gebouw ook bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.
Daarnaast zijn sinds 1 januari 2021 zijn de regels omtrent het aanvragen van een energielabel strenger geworden. Zo is het bij de verkoop of verhuur van je huis of bedrijfspand nu verplicht om de koper of huurder een energielabel kunnen tonen. Het label moet aanwezig zijn voordat je de woning of pand in de verkoop- of verhuurmarkt zet.
Bovendien kan een energielabel ook bijdragen aan de waarde van je woning of pand. Hoe zuiniger het gebouw, hoe duurzamer de koop-/huurovereenkomst. Met een duurzaam energielabel kun je een woning of bedrijfspand beduidend aantrekkelijker maken voor potentiële kopers of huurders, omdat een energiezuinig pand ook nog eens voor lagere energiekosten zorgt.